Aktuelno
U posljednje vrijeme na tržištu osiguranja u Bosni i Hercegovini prisutni su određeni trendovi koji će, sasvim je sigurno, ostaviti značajniji trag na cjelokupno tržište. Neke od tih trendova je lako uočiti, dok drugi izmiču pažnji čak i iskusnim promatračima. Naprimjer, austrijski VIG (Vienna Insurance Group) nedavnom kupovinom Merkur osiguranja BiH povećao je svoj uticaj u cijeloj BiH, iako je ova grupacija zapravo odavno aktivna u našoj zemlji posredstvom Wiener osiguranja u Banjoj Luci.

Nekadašnje Bosna Sunce osiguranje (skraćeno BSO) više ne posluje pod tih imenom i od početka ove godine se ovo osiguravajuće društvo zove Adriatic osiguranje Sarajevo. Nekoliko mjeseci prije toga ovo je društvo preuzelo portfelj Zovko osiguranja iz Žepča te je postalo stopostotni vlasnik tog osiguravajućeg društva.

Međutim, postoje i trendovi koje je daleko teže uočiti od pomenutih preuzimanja i promjene imena. Jedan od takvih najvažnijih trendova je porast određenih vrsta osiguranja - poput, recimo, osiguranja kredita - a porast te vrste osiguranja već se počeo odražavati i na ovdašnje tržište i na ovdašnje klijente. No, krenimo redom.

Prema posljednjim podacima Agencije za nadzor osiguranja u Federaciji BiH (NADOS), ukupna premija osiguranja u većem bh. entitetu - u šta su uključena i životna i neživotna osiguranja, ali i premije društava sa sjedištem u FBiH i onih društava iz Republike Srpske koja posluju u FBiH - porasla je za 5 posto u odnosu na isti period prošle godine. U apsolutnom iznosu govorimo o 39,6 miliona KM ukupne premije, naspram 37,6 miliona KM premije iz januara prošle godine.

Od tog iznosa na neživotna osiguranja se odnosi 31 milion KM, a na životna 7,8 miliona KM polisirane premije. U ovom nas trenutku interesira još jedan važan detalj. Prema podacima NADOS-a, premija za osiguranje kredita je u januaru ove godine u odnosu na isti period lani porasla za 181,5 posto i sada ta premija čini čak 3 posto ukupne premije neživotnih osiguranja.

Lider na tržištu osiguranja je Uniqa osiguranje BiH Sarajevo sa 4,6 miliona KM ukupne premije. U ovom slučaju valja naglasiti da se pola od tog iznosa (2,4 miliona KM) odnosi na neživotna, a preostali iznos (2,2 miliona KM) na životna osiguranja. Na drugom mjestu je Croatia osiguranje Ljubuški, koje u januaru ima znatan skok premije neživotnih osiguranja sa 2,8 na 4,1 milion KM, a potom slijedi Adriatic osiguranje Sarajevo (bivši BSO) sa 4,2 miliona KM ukupne premije. Sarajevo osiguranje sa 4,3 miliona KM ukupne premije je prema podacima NADOS-a na četvrtom mjestu, a u slučaju ovog društva treba naglasiti da se većina premije (čak 4 miliona KM) odnosi na neživotna osiguranja.

Slijede Euroherc osiguranje (3,8 miliona KM), Triglav BH osiguranje (3,6 miliona KM), Grawe osiguranje (3,3 miliona KM) i tako dalje, s tim da također treba naglasiti da je Grawe osiguranje, zapravo Grazer Wechselseitige Versicherung, stopostotni vlasnik VGT osiguranja koje je rangirano 12. na listi, sa samo 115 hiljada KM premije u januaru 2018. Na osmom mjestu je Central osiguranje (2,4 miliona KM), na devetom ASA osiguranje (1,8 miliona KM), Merkur BH osiguranje (1,4 miliona KM) te Camelia osiguranje (614 hiljada KM), VGT i na kraju Zovko osiguranje bez premije, s obzirom na to da je pripojeno Adriatic osiguranju.

Također, u gore pomenutim slučajevima vrijedi napomenuti da je riječ samo o premiji koju su pomenuta društva ostvarila u januaru ove godine na području FBiH, bez premije ostvarene u RS-u. Zbog toga se, recimo, Croatia osiguranje sa 4,7 miliona KM ukupne premije nalazi na drugom mjestu rang-liste NADOS-a, iza Uniqa osiguranja koje ima 4,6 miliona KM premije u FBiH, ali kada se Uniqi doda još i premija ostvarena u RS-u, onda je ovo društvo ipak tržišni lider. U tom slučaju onda vrijedi pomenuti i banjalučko društvo Wiener osiguranje koje je u FBiH preko podružinica ostvarilo 2,5 miliona KM premije.

No, vratimo se sada premiji i osiguranju kredita. Prema podacima NADOS-a, u januaru ove godine po osnovu osiguranja kredita prikupljeno je 830 hiljada KM premije, što je za 181,5 posto više nego u januaru lani, kada je premija iznosila 457 hiljada KM. To je, naravno, veliki skok, prevashodno prouzrokovan polaganim nestankom jemaca ili žiranata iz bankarskog sistema BiH, pri čemu banke kao kolateral za kredite sve češće uzimaju police osiguranja. Međutim, tu se pojavljuje jedan trend koji je za sada još uvijek teže uočiti, ali koji će, sasvim je sigurno, ostaviti traga u budućnosti i na tržište osiguranja i na bankarsko tržište.

Ukoliko banke, naime, ne uspiju naplatiti neki kredit, one aktiviraju policu osiguranja i naplate svoja potraživanja od osiguravajućeg društva. Osiguravajućim društvima se teže pravno nositi i natezati s bankama nego sa klijentima fizičkim licima pa stoga bankama redovno, brzo i bez otezanja, isplaćuju potraživanja. No, te “minuse” osiguravajuća društva pokušavaju nadoknaditi na drugim klijentima, a prvi su na udaru oni sa policama životnih osiguranja kojima se počesto u zadnje vrijeme ne isplaćuje ono što im je na početku ugovaranja police obećano.

Zbog toga je javna tajna da je u posljednje vrijeme sve više i više pritužbi klijenata na načine i isplate polica životnog osiguranja po dospijeću, baš kao što su i sve češći slučajevi da klijenti autoosiguranje pokušavaju naplatiti odmah podnoseći tužbu nadležnom sudu protiv osiguravajućeg društva, preskačući pri tome u potpunosti redovnu proceduru i skraćujući znatno na taj način vrijeme čekanja.

U svakom slučaju, može se izreći slijedeća generalna ocjena. Tržište osiguranja u BiH se ukrupnjava u smislu vlasništva, sve je manje i manje osiguravajućih društava koja se utapaju i pripajaju većim društvima u procesima akvizicije. No, paralelno s tim, tržišna se utakmica znatno zaoštrava jer se na tržište uključuju veći i uticajniji klijenti, poput recimo banaka, a sve će to, sasvim je sigurno, ostaviti znatan uticaj na cjelokupno tržište osiguranja u budućnosti.

Oslobođenje 14. 03. 2018.